Terug naar kennisbankAlles over de RI&E
Vera Swinkels
07 augustus 2024
Wat is een RI&E?
Een RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Dit betekent dat de werkgever alle mogelijke risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers binnen het bedrijf inzichtelijk maakt. Dit gaat om alle risico’s, zowel de zichtbare, zoals gevaarlijke machines, als de onzichtbare, zoals schadelijke stoffen.
Doel van een RI&E
Het belangrijkste doel van een RI&E is om te voorkomen dat mensen ziek worden, ongelukken krijgen of niet kunnen werken door problemen op het werk. Door de gevaren te vinden en aan te pakken, zorgt een RI&E voor een veilige en gezonde werkplek. Dit maakt werken leuker en zorgt ervoor dat mensen beter hun werk kunnen doen en minder vaak ziek zijn.
Hoe stel je een RI&E op?
Een werkgever kan zelf de RI&E maken, een expert inschakelen, of hulpmiddelen gebruiken die speciaal voor hun branche zijn gemaakt. Als een bedrijf meer dan 25 werknemers heeft, moet een gecertificeerde expert de RI&E controleren. Bij minder dan 26 werknemers kan een speciale branche-RI&E worden gebruikt die niet gecontroleerd hoeft te worden.
Belang van een RI&E
Als je geen RI&E hebt, kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Een actuele RI&E is belangrijk omdat de gevaren in een bedrijf kunnen veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe machines of werkwijzen. Daarom moet de RI&E regelmatig worden bijgewerkt.
Nieuwe wetgeving
Vanaf 1 juli 2022 zijn er nieuwe regels ingevoerd voor de RI&E om de kwaliteit ervan te verbeteren. Deze moeten per 1 juli 2024 zijn ingevoerd. Hier zijn de belangrijkste veranderingen:
- Grondoorzaken benoemen: De RI&E moet nu de oorzaken van risico’s vinden, niet alleen de symptomen. Dit zorgt voor een betere analyse en effectievere oplossingen;
- Inzichten van deskundigen: Voor de RI&E moeten de adviezen van bedrijfsartsen en andere Arbo deskundigen worden meegenomen;
- Effectiviteit van maatregelen: Bij het voorstellen van verbeteringen moet je aangeven hoe effectief ze zullen zijn en hoe ze worden uitgevoerd;
- Nieuwe toetsingsmethoden: Er zijn nu twee soorten toetsen:
Systeemtoets: Dit kijkt naar het hele werkgebied en controleert of alle regels zijn gevolgd. Dit wordt gedaan door één deskundige en hoef je als werkgever niet zelf te doen.
Scopetoets: Wanneer uit de systeemtoets blijkt dat sommige onderdelen extra aandacht nodig hebben, moet er een scopetoets worden uitgevoerd door een deskundige op dat specifieke gebied. - Specialisatie van kerndeskundigen: Afhankelijk van de risico’s in een bedrijf, kunnen meerdere gespecialiseerde deskundigen betrokken zijn bij de toetsing. Hierin word je als werkgever geholpen. Er zijn vier soorten deskundigen:
1. Bedrijfsarts: Richt zich op de gezondheid van werknemers en geeft advies over medische arbeidsrisico’s.
2. Arbeidshygiënist: Bezig met het identificeren en beheersen van schadelijke stoffen en omstandigheden op de werkplek.
3. Hoger Veiligheidskundige (HVK): Richt zich op veiligheid op de werkvloer, zoals het voorkomen van ongevallen.
4. Arbeids- en organisatiedeskundige (A&O): Richt zich op de organisatie van werk en psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkdruk en stress.
Het opstellen en onderhouden van een RI&E kan ingewikkeld zijn, maar is ontzettend belangrijk. Als werkgever hoef je dit niet alleen te doen en kun je het proces uitbesteden. SEP staat klaar om te helpen met begeleiding of advies. Neem gerust contact met ons op!