Heb je interesse of een vraag? Stuur Femke een appje en ze reageert zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Een ouder wordend personeelsbestand

Christy Raedts
23 juni 2023

Op dinsdag 23 mei organiseerden wij een kennis-ontbijtsessie over dit onderwerp. We kijken terug op een geslaagde ochtend!

De toegevoegde waarde van oudere medewerkers
In het kader van de vergrijzing speelt een ouder wordend personeelsbestand tegenwoordig bij veel bedrijven een rol. In 2022 waren de 45-67 jarigen de grootste groep werkenden in Nederland. Genoeg reden om hier dus extra aandacht voor te hebben. Zeker ook omdat we, onder andere door de huidige arbeidsmarkt, helemaal niet zonder deze oudere medewerkers kunnen. Maar bovendien zijn idealiter sowieso alle leeftijden of generaties vertegenwoordigd binnen je organisatie. Jongere medewerkers hebben de oudere medewerkers nodig, en andersom. Het houdt elkaar in balans en kenmerken van verschillende generaties vullen elkaar vaak goed aan. Tussen de babyboomers (nu circa 60-75 jaar oud) en de jongste generatie Z (nu circa 15-31 jaar oud) zitten bijvoorbeeld veel generatieverschillen. Dat zorgt soms voor mentaliteitsverschillen op de werkvloer, maar bovenal kunnen deze generaties allemaal iets toevoegen aan jouw organisatie.

Verzuim
Vaak wordt er gedacht dat medewerkers zich vaker ziek melden naarmate ze ouder worden. Maar is dat wel zo? Kijkend naar de CBS-cijfers van het jaar 2022 ligt het verzuimpercentage bij oudere medewerkers inderdaad hoger (7,1% bij 55-65 jarigen t.o.v. 5,2% gemiddeld). Echter is de verzuimfrequentie hetzelfde, gemiddeld melden medewerkers zich per leeftijdsgroep dus ongeveer even vaak ziek (1,5 keer per jaar). De verzuimduur daarentegen ligt wel hoger bij oudere medewerkers (gemiddeld 12,6 dagen per jaar t.o.v. 9,0 dagen gemiddeld). Als deze groep oudere medewerkers zich ziek meldt, zijn ze dus inderdaad vaak wat langer ziek doordat chronische ziekten een rol gaan spelen en er een langere herstelperiode nodig is. Het verschil is minimaal, dus je zou dit in onze ogen niet hoeven zien als nadeel van oudere medewerkers. Vaak melden ze zich juist minder snel ziek met bijvoorbeeld een verkoudheid, doordat ze zo trouw en loyaal zijn aan hun werkgever!

Duurzame inzetbaarheid
Toch wil je als ondernemer het verzuim natuurlijk zoveel mogelijk beperken, en jouw oudere medewerkers zo vitaal mogelijk hun pensioen laten bereiken. Echter ligt dit meer aan de conditie van de medewerker, dan aan de leeftijd. Kortom, het is een goed idee om meer aandacht te hebben voor de vitaliteit van onze mensen en daarmee ook op tijd te beginnen! Een plan maken voor de duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf kan veel opleveren, onder andere minder personeelsverloop en minder verzuim, hoger werkgeluk en gemotiveerde medewerkers, een toekomstbestendige organisatie maar ook een sterker werkgeversmerk. Om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan zou je eens kunnen kijken naar het Huis van Werkvermogen, een handig model dat je handvatten geeft over dit onderwerp.

Ga het gesprek aan
Tenslotte, ga vooral het gesprek aan met je (oudere) medewerkers! Op die manier kun je onder andere de vitaliteit en het werkgeluk bespreken. Maar ook kun je open het gesprek aangaan over hoe een medewerker de periode tot aan zijn pensioenleeftijd nog ziet. Misschien zou de betreffende medewerker wel minder willen werken, maar is hij/zij niet op de hoogte van de mogelijkheden. Op die manier kun je samen kijken naar bijvoorbeeld seniorenregelingen, of aan de andere kant de mogelijkheden om juist door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd. Want ook dat is een kenmerk van de babyboomers, als de werk-privé balans goed is willen ze graag nog hun steentje bijdragen aan het bedrijf.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan staan wij jou vanuit SEP graag bij!
Als voorbeeld kunnen we onderstaande zaken voor jou betekenen:
– We kunnen in Nmbrs een analyse draaien van de leeftijdsopbouw in je personeelsbestand.
– We kunnen je helpen met de strategische personeelsplanning, hierin hebben we oog voor de toekomstplannen van het bedrijf.
– We kunnen je helpen met ziekteverzuim casussen, maar vooral ook het onderwerp vitaliteit. Voorkomen is beter dan genezen.
– We kunnen je helpen bij specifieke vragen rondom vóór, op of na de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op