(Wets-)wijzigingen 2024
Op 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumuurloon ingevoerd. Dat is een brutominimumloon per uur. Vanaf 2024 verdwijnen de vast minimum maand-, week- en daglonen.
Christy Raedts
20 september 2023
Een stagiair aannemen kan zomaar een grote aanwinst zijn voor jouw organisatie. Er zijn verschillende redenen waarom je een stagiair zou aannemen. Een stagiair kan namelijk zorgen voor een frisse wind binnen jouw organisatie. De stagiair gaat antwoord geven op een onderzoeksvraag die leeft in jouw organisatie. Bovendien kan een stage ervoor zorgen dat de stagiair na het afstuderen bij jouw organisatie blijft werken. Voor de toekomst scheelt dit recruitment inspanningen. Een stagiair verricht naast de stageopdracht ook reguliere werkzaamheden, hierdoor is een stagiair een stuk goedkoper dan een medewerker die in loondienst is.
Maar waar moet je op letten als je een stagiair in dienst wil nemen? Hieronder enkele tips waar je op moet letten bij de indiensttreding van een stagiair:
Een medewerker krijgt een arbeidsovereenkomst bij indiensttreding, maar een stagiair krijgt een stageovereenkomst. Hierin worden aspecten zoals werktijden, stagevergoeding en eisen vanuit school vastgelegd. Zorg ervoor dat er ook duidelijk vermeld wordt dat de stagiair voldoende begeleiding krijgt, door bijvoorbeeld het benoemen van een vaste begeleider, en dat er genoeg ruimte is voor de stageopdracht vanuit school.
Als werkgever ben je niet verplicht tot het verstrekken van een stagevergoeding, echter kan er in de CAO wel iets opgenomen zijn over een stagevergoeding. Het is wel gebruikelijk om een stagiair een stagevergoeding aan te bieden. De hoogte van de stagevergoeding hangt af van de werkzaamheden en de hoogte van de opleiding. Een marktconforme stagevergoeding voor een student van HBO en WO niveau ligt tussen de € 300 en € 600 bruto.
Een stagiair is natuurlijk nieuw in het werkveld, daarom is het van belang dat je als organisatie de stagiair in de eerste periode intensief begeleidt. Dit doe je zodat de stagiair de werkzaamheden en organisatie leert kennen. Hierdoor kan de stagiair zo snel mogelijk aan de slag met de werkzaamheden. Een goed begin is tenslotte het halve werk.
Een stage is bedoeld om het werkveld van de desbetreffende opleiding te leren kennen. Zorg ervoor dat jouw stagiair ook echt iets leert binnen jouw organisatie. Ga in gesprek met de stagiair over welke doelen hij/zij wil bereiken, wat hij/zij wil leren tijdens de stage en hoe hij/zij dit gaat realiseren. Neem de stagiair op het begin mee aan de hand, maar laat de stagiair na verloop van tijd ook zeker zijn verantwoordelijkheden nemen.
Wacht niet totdat de stage afgelopen is om het vervolg van de stage te bespreken. Als je tevreden bent over de stagiair en je wilt de stagiair in dienst nemen, ga daar dan tijdig over in gesprek. Als de stagiair nog niet klaar is met de opleiding, kun je de stagiair misschien in dienst nemen middels een 0-uren contract. Door tijdig in gesprek te gaan over het vervolg, zorg je ervoor dat de stagiair niet verleid wordt door andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. En hoe leuk is het voor een stagiair dat er eerder een dienstverband dan diploma in the pocket is?!
Wanneer je een medewerker een arbeidsovereenkomst aanbiedt voldoet deze aan drie criteria namelijk; persoonlijke arbeid, loon en gezag. Bij een stageovereenkomst is er geen sprake van persoonlijke arbeid, omdat een stagiair bezig is zich te ontwikkelen binnen het werkveld. Een stageovereenkomst telt dus niet mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. Net zoals alle andere medewerkers mag je een stagiair na de stage eenmalig een proeftijd aanbieden, drie tijdelijke contracten en daaropvolgend een vast contract.
Deze tips moeten ervoor zorgen dat jij jouw stagiair zo efficiënt mogelijk kan inzetten in jouw organisatie. Het inwerken van een stagiair kost wat tijd en moeite, maar als je dit goed doet kan je er ook veel voor terug krijgen.