Heb je interesse of een vraag? Stuur Femke een appje en ze reageert zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Medewerkerstevredenheid vergroten: tips voor betrokkenheid, behoud en tevredenheid van personeel

Natalie Hofstede
20 september 2023

Hoe houd jij je medewerkers tevreden?

Medewerkerstevredenheid verwijst naar de mate van tevredenheid, betrokkenheid en algemeen welzijn van medewerkers binnen een organisatie. Tevreden medewerkers zijn eerder geneigd om langer binnen een organisatie werkzaam te blijven, maar ook om productiever aan de slag te gaan. Hier streef je natuurlijk naar als werkgever. Het is erg belangrijk om medewerkerstevredenheid regelmatig binnen jouw organisatie de revue te laten passeren en om hierin te blijven ontwikkelen. Hieronder volgen enkele tips die voor een hoge medewerkerstevredenheid zorgen en hoe jouw medewerkers zich tevreden en betrokken voelen binnen jouw organisatie.

1. Waardering en erkenning;

Het is erg belangrijk om jouw medewerkers regelmatig waardering en erkenning te geven voor het werk dat zij verrichten. Dit hoeft niet meteen heel groot en kostbaar te zijn. Een compliment geven doet al wonderen. Daarnaast kan waardering uitgesproken worden middels een bedankje of presentje bijvoorbeeld. Op deze manier geef je het zelfvertrouwen van medewerkers een boost.

2. Groeimogelijkheden;

Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden zoals trainingen, opleidingen en cursussen maken dat jouw medewerkers productiever aan de slag gaan om organisatie-, team- of individuele doelen te kunnen bereiken. Hierdoor kan jouw medewerker (blijven) groeien binnen jouw organisatie in plaats van een uitdaging te zoeken bij een andere organisatie.

3. Werk-privé balans;

Denk mee met jouw medewerkers over hun balans tussen werk en privé. Denk hierbij aan flexibele werktijden, hybride werken of het afschakelen na een werkdag. Hierbij ben jij als werkgever het voorbeeld! Ben je bewust van de impact die je zelf maakt als werkgever wanneer jij gaat mailen in het weekend of om 23.00 uur ’s avonds

4. Sociale verbondenheid;

Het is belangrijk om ook informele activiteiten te organiseren om zo sociale verbondenheid met je collega’s te creëren. Dit kunnen bijvoorbeeld gezamenlijke pauzes, vrijdagmiddagborrels of personeelsuitjes zijn. Een gebrek aan sociale verbondenheid is niet bevorderlijk voor de mentale gezondheid van jouw medewerker.

5. Positieve werkomgeving;

Zorg voor een positieve en inclusieve werkomgeving waarin diversiteit wordt gewaardeerd en jouw medewerkers zich veilig en gerespecteerd voelen. Door een positieve werkomgeving verbetert de teamspirit.  Ook hier geldt, jij bent als werkgever het voorbeeld.

Om deze tips na te leven is het natuurlijk belangrijk dat je dit eens in de zoveel tijd peilt bij jouw medewerkers. Dit kan middels individuele (ontwikkel) gesprekken, maar natuurlijk ook via een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Houd het praktisch en maak een korte en eenvoudige vragenlijst. Middels een fijne app nemen wij intern bij FIERS GROEP regelmatig een ‘survey’ af. Zo worden de medewerkers bijvoorbeeld gevraagd hoe de balans tussen werk en privé ervaren wordt, wat ze van de faciliteiten vinden en welk cijfer de cultuur/ werksfeer krijgt. Door regelmatig een medewerkerstevredenheid onderzoek te doen, zie je ook of de organisatie verbeteringen doormaakt (meten is weten😉). Nog één tip; deel de uitslagen van het medewerkerstevredenheidsonderzoek met de medewerkers en vertel ook concreet wat je er als organisatie mee gaat doen.

Hopelijk helpen deze tips je bij het vergroten van de medewerkerstevredenheid en betrokkenheid, behoud en tevredenheid van personeel!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op