Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Ontwikkelingen Prinsjesdag 2023

Anne van Os
20 september 2023

Op Prinsjesdag 2023 zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd die betrekking hebben op personeel.

Reiskosten en openbaar vervoer;

De onbelaste reiskosten zullen verhoogd worden van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Het wordt ook makkelijker voor werkgevers om Ov-abonnementen te bieden aan medewerkers. Daarnaast hoeft er geen belasting betaald te worden voor een Ov-kaart die gebruikt wordt voor zakelijk reizen.

Van wettelijk minimumloon naar wettelijk minimumuurloon;

Vanaf 1 januari 2024 zal er verplicht een wettelijk minimumuurloon ingevoerd worden. Dit betekent dat de vaste maand-, week- en daglonen niet meer gebruikt mogen worden. Hiermee is de werkgever verplicht om zich te houden aan het wettelijk minimumuurloon. Dit geldt voor medewerkers van 21 jaar en ouder.

Het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers verdwijnt;

Vanaf 1 januari 2026 verdwijnt het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers. Je kunt als werkgever tot januari 2026 nog wel gebruik maken van de voordelen hiervan. De overheid hoopte hiermee het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om oudere medewerkers in dienst te nemen. Echter werd er toch te weinig gebruik gemaakt van deze regeling.

De vrije ruimte in de WKR wordt verlaagd;

Momenteel (in 2023) bedraagt te vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale hoofdsom en 1,18% over de loonsom boven de € 400.000. Vanaf januari 2024 wordt de vrije ruimte verlaagd naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale hoofdsom en 1,18% over de loonsom boven de € 400.000.

Werkzekerheid oproepkrachten;

Vanaf 1 januari 2025 zullen overeenkomsten zoals een nulurencontract voor een groot deel gaan verdwijnen. Er zal dan een basiscontract geïntroduceerd worden. Dit zorgt ervoor dat onder andere oproepkrachten meer werkzekerheid krijgen. Naast de regeling voor arbeidstijden, het loon en de overige vergoedingen zullen straks ook alle overige arbeidsvoorwaarden gelijk moeten zijn aan die van vaste werknemers.

De ketenregeling;

De ketenregeling zal naar verwachting aangepast worden. Op dit moment start de ketenregeling opnieuw wanneer een medewerker een half jaar of langer uit dienst is geweest. De nieuwe ketenregeling stelt dat medewerkers minimaal 5 jaar uit dienst moeten zijn geweest om de regeling opnieuw te laten beginnen.

Budget voor lagere inkomens;

Er wordt structureel 2 miljard euro uitgetrokken om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen in de financiële problemen komen. Dit zal onder andere gedaan worden door het verhogen van de arbeidskorting met € 115. Daarnaast wordt de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting voor mensen in de bijstand in 2024 voorlopig stopgezet.

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie;

Werkgevers krijgen medio 2024 naar alle waarschijnlijkheid te maken met de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Daarmee zijn organisaties verplicht tot het hebben van een werkwijze waarbij voorkomen wordt dat er gediscrimineerd wordt tijdens de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Daarbij zullen intermediairs een meldplicht krijgen voor het ontvangen van een discriminerend verzoek vanuit een opdrachtgever.

Het STAP-Budget vervalt;

Het STAP-Budget biedt werkenden en werkzoekenden tot € 1.000 om te gebruiken voor scholing en ontwikkeling. Het STAP-Budget kan onder andere gebruikt worden voor een opleiding of training. Het STAP-Budget komt per 1 januari 2024 te vervallen.

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen en wat ze voor jou betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op