Heb je interesse of een vraag? Stuur Melissa een appje en ze reageert zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Subsidie Praktijkleren

Merel Adriaans
17 juni 2024

Wat is de Subsidie Praktijkleren?
De Subsidie Praktijkleren is een financiële ondersteuning die door de Nederlandse overheid wordt verstrekt aan werkgevers die leerwerkplaatsen aanbieden (denk hierbij aan BBL-werkplekken). Deze subsidie is bedoeld om werkgevers te stimuleren om praktijkleerplaatsen te creëren en te onderhouden, waardoor leerlingen, studenten en werknemers de kans krijgen om werkervaring op te doen en zich verder kunnen ontwikkelen binnen hun vakgebied.  

Als werkgever krijg je hierdoor de kans om jonge geschoolde werknemers aan te trekken en op te leiden volgens de specifieke behoeften en werkmethoden van jouw organisatie. Daarnaast leveren de leerlingen een bijdrage aan de productiviteit binnen de organisatie en ben je als werkgever ook nog eens bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemerschap! 

Voor wie is de Subsidie Praktijkleren bedoeld?
De subsidie is beschikbaar voor werkgevers die leerwerkplaatsen aanbieden aan: 

  • Studenten die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).
  • Studenten die een duale of deeltijd opleiding volgen in het hoger beroepsonderwijs (HBO). 
  • Promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s) aan universiteiten. 
  • Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro). 

Hoe werkt de Subsidie Praktijkleren?
Werkgevers kunnen de Subsidie Praktijkleren aanvragen voor de begeleiding van een leerling, student of werknemer. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal weken dat begeleiding wordt geboden, met een maximum bedrag van € 2.700,- per praktijkleerplaats per studiejaar (40 weken). Natuurlijk kunnen de collega’s van SEP je hierin ontlasten. 

De subsidieaanvraag kan ingediend worden via het portaal van RVO middels eHerkenning niveau 3. De aanvraagperiode loopt van 2 juni tot en met 16 september en dient achteraf te worden ingediend, dus na het verstrijken van de begeleidingsperiode van schooljaar 2023/2024. 

Voorwaarden voor de Subsidie Praktijkleren
Om in aanmerking te komen voor de subsidie dien je als werkgever aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Erkende leerwerkplaats: De leerwerkplaats moet erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 
  • Begeleiding: Er moet sprake zijn van een adequate begeleiding van de student, leerling of werknemer door een praktijkopleider. 
  • Leerwerkovereenkomst: Er moet een geldige leerwerkovereenkomst zijn afgesloten tussen de werkgever, de onderwijsinstelling en de student. 

Meer Informatie
Voor meer informatie over de Subsidie Praktijkleren, inclusief de volledige voorwaarden en de aanvraagprocedure, kunt je terecht op de officiële website van de RVO of bij de collega’s van SEP. Wij helpen je graag verder! 

Denk jij er ook wel eens over na om BBL-werkplekken aan te bieden? Ook in dit proces kunnen we je vanuit SEP ondersteunen.  

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op