Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Verbod nevenwerkzaamheden

Femke Teunissen
28 juli 2022

Als werkgever kan je een werknemer vanaf 1 augustus 2022 niet meer verbieden om buiten de arbeidsovereenkomst voor anderen te werken. Als werkgever mag je alleen een verbod op nevenwerkzaamheden afspreken als jij hiervoor een gegronde reden hebt. Zo’n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet.

Het nevenwerkzaamhedenbeding kun je mondeling of schriftelijk overeenkomen. Een werkgever kan achteraf, bijvoorbeeld op het moment dat hij het verbod wil handhaven, mondeling of schriftelijk een objectieve reden geven. De reden hoeft dus niet voor het sluiten van de arbeidsovereenkomst of het beding vast te liggen.

Een nevenwerkzaamhedenbeding in een bestaande arbeidsovereenkomst, waarin geen objectieve reden staat, blijft geldig. Doe je als werkgever na 1 augustus 2022 een beroep op het beding, dan moet je wel een objectieve reden aan je werknemer kunnen geven. Als je geen goede reden hebt om het beding in stand te houden, is het beding niet meer geldig. Je werknemer kan dan nevenwerkzaamheden verrichten zonder dat dit in strijd is met het beding.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op