Heb je interesse of een vraag? Stuur Femke een appje en ze reageert zo snel mogelijk! x
Terug naar kennisbank

Werkgever moet kosteloos verplichte scholing aan werknemer aanbieden

Als werkgever wil je soms met je werknemer afspreken dat hij de kosten van een studie terugbetaalt, bijvoorbeeld bij het beƫindigen van een arbeidsovereenkomst kort na afronding van de studie. Dit heet een studiekostenbeding. Vanaf 1 augustus wordt dit wettelijk anders geregeld. Voor bepaalde scholing die je voor je werknemer betaalt, mag je geen studiekostenbeding meer afsluiten. Bedingen die je nu hebt lopen, zijn mogelijk niet meer geldig.

Hoe bepaal je of je nog een studiekostenbeding mag aangaan?

De verplichting tot scholing kan er zijn op grond van de wet of de cao. Vaak betreffen dat opleidingen op het gebied van veiligheid en vakbekwaamheid. Tot de wettelijk verplichte scholing behoort ook de scholing die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie, en de scholing die noodzakelijk is voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld dus ook de scholingsafspraak die je met de medewerker maakt in het kader van een verbetertraject.

In het kader van bovenstaande situaties is er GEEN sprake van een studiekostenbeding. Je mag dus als werkgever GEEN studiekostenbeding afsluiten. Lopende bedingen blijven van kracht.

Als de werkgever verplicht is de scholing aan de werknemer aan te bieden, is de scholing voor de werknemer kosteloos en wordt deze als werktijd beschouwd. Alle kosten die de werknemer moet maken in verband met het volgen van de scholing, zijn voor rekening van de werkgever, bijvoorbeeld reiskosten, boeken, examengelden en ander studiemateriaal. Als het mogelijk is, moet de scholing ook onder werktijd worden aangeboden.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op